Lazer Markalama Makineleri

Lazer Markalama Makineleri

Lazer markalama makineleri, ürünlere ve ambalajlara gerekli kodları ve diğer tanımlama işaretlerini işlemek için kullanılır. Lazer markalama, diğer markalama yöntemlerine göre çok çeşitli avantajları olan temassız bir teknolojidir. Daha yüksek kaliteli ve daha kalıcı işaretler üretir ve daha az sarf malzemesi kullanır, bu da makinenin çalıştırılmasıyla ilgili toplam maliyeti düşürür.

Bu makineler, CO2, fiber ve UV lazer kaynakları dahil olmak üzere farklı güç çıkışlarında çeşitli lazer teknolojilerini kullanır. Bu çeşitli lazerler arasındaki seçim, lazer markalama makinelerinin metal, düşük ve yüksek yoğunluklu plastikler, kauçuk, ahşap ve karton gibi çok çeşitli yüzeylerde başarılı bir şekilde markalama yapmasına yardımcı olur. Lazer markalama uygulamaları arasında, plastik ve cam şişeler ile diğer ambalaj yüzeylerine üretim işaretleri ve tarih kodları işlemenin yanı sıra, ayrı metal ile plastik ürün ve parçaların markalanması sayılabilir.

Birçok lazer markalama sistemi, lazerin performansını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan lensler ve ışın döndürme birimleri dahil olmak üzere lazer aksesuarları kullanır ve bu sayede hareketli ürünler ile ambalajları etkili bir şekilde markalayarak daha yüksek üretkenliği destekler.

CO2 (karbondioksit) lazerler şu anda piyasada bulunan en güçlü lazerlerdir ve çok çeşitli markalama uygulamalarında kullanılmaktadır. Kızılötesi ışığın CO2 lazer ışını, hem çizim teknolojisine hem de geniş alanları markalama kapasitesine sahiptir.

UV lazer markalama makineleri; ilaç, tıp ve kozmetik sektörlerinde kurcalamayı ve sahteciliği caydırmak üzere yapılan ürün ve ambalaj markalama uygulamaları için idealdir ve dağıtım kanalları aracılığıyla ömür boyu marka koruması ve izlenilebilirlik sağlar.

Fiber lazer markalama sistemleri genellikle sağlam, yüksek yoğunluklu malzemeleri markalamak için kullanılır. Bu çok yönlü lazerler karmaşık verilerin yüksek hızlarla işlenmesini sağlar, kolayca kullanılır ve üretim hatlarına kolayca entegre edilebilir.

Lazer makineleri yüzeylere temel olarak üç şekilde işleme yapar: Markalama, oyma veya işleme. Markalama, yüksek sıcaklıktaki bir lazerin, ürün veya kap malzemesinin belirli alanlarından malzeme çıkarması (veya kesip çıkarması) sonucunda malzemenin yüzeyinde değişiklik yapmasıyla ya da malzeme yüzeyine alfasayısal kodlar veya 1B ve 2B kodlar işleyerek yüzey rengini değiştirmesiyle gerçekleşir. Bu kodlar kalıcıdır, genellikle mürekkepli kodlarda olduğu gibi nem veya yıkama kimyasalları tarafından çözülmez.

Oyma; cam ve taş gibi sert malzemeleri markalamak için kullanılan bir işlemdir. Lazer ışınının yüksek ısısı, dokunduğu yüzeyi hızla genleştirerek malzemenin hassaslaşmasına ve parçalanmasına neden olur. Lazer ışınının yüzeydeki konumu kontrol edilerek kodları oluşturan parçacıklar meydana getirilir.

İşleme, odaklanmış lazer ışınının ısısıyla bir ürünün malzeme yüzeyinin değiştirilmesi ve hatta buharlaştırılması sonucunda bir işaret oluşması ya da boyalı bir yüzeyin yakılarak altındaki malzemenin ortaya çıkarılmasıyla bir kod oluşturulması ile gerçekleşir. Bu yöntemlerde kullanılan lazerlerin türü ve gücü, markalanacak malzemeye göre belirlenir.