2D kodlar nedir?

2D kodlar olarak bilinen iki boyutlu barkodlar, bilgileri hem yatay hem de dikey olarak depolar. Bu, perakende ürünlerde bulunan ve siyah beyaz şeritlerden oluşan tipik barkodlar olan geleneksel doğrusal barkodlara veya “1D kodlara” kıyasla daha fazla veri tutmalarına olanak tanır. 2D kodlar 3000 karaktere kadar içerebilirken, 1D barkodlar 30 karaktere kadar alabilir.

Ortak 2D kodlar

QR (Hızlı Yanıt)

Veri Matrisi

Nokta Kodları

QR kodları, bir uygulama olmadan telefonlarda taranabildikleri için özellikle tüketiciye yönelik ürünler için popülerdir. Buna karşılık, DataMatrix kodları sağlık hizmetleri ve endüstriyel ortamlarda daha yaygındır. Belirli bir uygulama veya endüstri için tasarlanmış ve optimize edilmiş standart 2D kodlar ile GS1 2D kodları arasındaki fark, GS1 2D kodlarında FNC1 (İşlev Kodu 1) adı verilen kodlanmış bir teknik semboldür. Bu, yapılandırılmış verilerin uygulama tanımlayıcılarının (AI) yardımıyla kodlanmasını mümkün kılar. Bu İşlev Kodu 1 Sembolünün yardımıyla, tarayıcılar için kodda GS1 yapısı etkinleştirilir. Bu nedenle, bir veri dizesinin başında bu sembol olduğunda, tarayıcı verileri yapılandırılmış bir şekilde “yorumlayabilir”.

Yapay zeka örneği: Son kullanma tarihi (YYMMDD) için “(15)281015”

En son haberlerle ilgili gerçek zamanlı güncellemelerle bir adım önde olun:

2D kodlar neden önemlidir?

2D kodlar, günümüzün dijital çağında giderek daha önemli hale geliyor ve sık sık manşetlerde karşımıza çıkıyor.  Dikkatlerimizdeki bu artış, daha fazla bilgi depolama yeteneklerinden, çeşitli açılardan tarama kolaylıklarından ve yerleşik hata düzeltme sayesinde hasara karşı dayanıklılıklarından kaynaklanmaktadır. Ek olarak, 2D kodlar, tüketici katılımını artırabilecek ve kuruluşların artan izlenebilirlik düzenlemelerine uymasına yardımcı olabilecek web sitelerine ve uygulamalara bağlanma gibi gelişmiş işlevleri destekler.