Select a category:
Genel Sorular:
2D kod, bilgileri iki boyutta (hem yatay hem de dikey olarak) depolayan ve geleneksel bir 1D/doğrusal barkoda kıyasla daha fazla veri tutmasını sağlayan bir barkod türüdür.
Geleneksel barkodlar (1D kodlar), verileri yatay olarak dizilmiş paralel çizgiler halinde saklar ve genellikle sınırlı miktarda bilgi içerebilir. Buna karşılık, 2D kodlar (örneğin DataMatrix, QR kodu), verileri kareler, noktalar veya diğer geometrik şekiller içeren bir matriste depolar. Bu yapı sayesinde 2D kodlar, aynı alanda çok daha fazla veri saklama kapasitesine sahiptir.
Tarama teknolojileri açısından, 1D kodlar lazer tarayıcılarla okunabilirken, 2D kodların çözülmesi için kamera tabanlı görüntüleme sistemleri gereklidir. Kamera tarayıcılar, hem 1D hem de 2D kodları okuyabildiğinden, daha esnek ve çok yönlü bir kullanım imkanı sunar.
Yaygın türler arasında QR (Hızlı Yanıt), DataMatrix ve nokta kodları bulunur. QR kodları, bir uygulama gerektirmeden telefonlarda taranabilmeleri nedeniyle tüketiciye yönelik ürünler için daha yaygındır.
2D kodlar; alfasayısal metin, URL’ler/URI’ler, ürün bilgileri ve seri numaralar, parti numaraları, üretim ve son kullanma tarihleri, iletişim bilgileri, ödeme ve finansal veriler, sağlık ve ilaç izlenebilirlik bilgileri gibi geniş bir veri yelpazesini depolayabilir.
2D kodlar, daha fazla bilgi depolayabildikleri, farklı açılardan taranmaları daha kolay olduğu ve hasar görse bile okunabildikleri için daha popüler hale geliyor. Ayrıca, web sitelerine ve uygulamalara bağlantı verme gibi gelişmiş işlevleri de destekliyorlar. 2D kodlar, kuruluşların artan izlenebilirlik düzenlemelerine uymasına ve tüketici katılımını iyileştirmesine yardımcı oluyor.
GS1 Sunrise 2027 girişimi, 2027 yılına kadar perakende ürünlere 2D kodlar eklemek ve perakendecilerin 2D kodlarda yer alan Global Ticari Ürün Numarasını ® (GTIN)® tarayıp işleyebilmesini amaçlayan küresel bir çabadır. Bu girişim, tedarik zincirlerinde veri doğruluğunu, izlenebilirliğini ve verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır.
2D kodlar, perakende, üretim, lojistik, sağlık ve diğer çeşitli sektörlerde ürünleri izlemek, envanteri yönetmek ve tüketicilere ek bilgi sağlamak için yaygın olarak kullanılır.
Avantajları şunlardır:
✓ Gelişmiş veri depolama kapasitesi
✓ Geliştirilmiş tarama doğruluğu ve hızı
✓ Artırılmış veri güvenliği
✓ Daha iyi envanter yönetimi
✓ Tüketicilere daha fazla bilgi sağlama yeteneği
Evet! Veri taşıyıcıları insan gözüne aynı görünse de, içindeki veriler büyük ölçüde değişebilir. Her ülke ve kuruluş, çeşitli nedenlerle veri taşıyıcılarını kullanmayı tercih eder. Örneğin, ABD’de FDA, FSMA kapsamındaki geri çağırmalara yönelik hızlı yanıtları yönetmek için belirli gıdaların bir izlenebilirlik kodu taşımasını şart koşuyor. AB, ESPR kapsamında bir Dijital Ürün Pasaportunda çevresel ayak izi verileri de dahil olmak üzere ürüne özel bilgiler sağlamak için dijital taşıyıcılara ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de ise özellikle ilaç ve gıda sektörlerinde izlenebilirlik büyük önem taşıyor. İlaç Takip Sistemi (İTS), her bir ilacın üretimden son kullanıcıya kadar izlenmesini sağlayarak sahte ilaçların önüne geçilmesine ve geri çağırma süreçlerinin daha etkin yönetilmesine yardımcı oluyor.
Hata düzeltme, 2D kodlarda yerleşik olarak bulunan ve kodun %30’e kadarı hasar görmüş veya gizlenmiş olsa bile kodun doğru bir şekilde okunabilmesini sağlamaya yardımcı olan bir algoritmadır. Bu, eksik veya yanlış verileri yeniden oluşturabilen özel algoritmalar aracılığıyla elde edilir. Bu önemlidir çünkü 2D kodları gerçek dünya koşullarında daha güvenilir hale getirir. Örneğin, bir 2D kod çizilirse, kirlenirse veya kısmen yırtılırsa, yine de taranabilir ve doğru şekilde okunabilir, bu da hata olasılığını azaltır ve bilgilerin erişilebilir olduğundan emin olur.
Müşteriler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle 2D veya daha yüksek karmaşıklık kodları talep edebilir:
• GS1 Sunrise: 2027’nin sonuna kadar perakende ambalajlarına 2D kodlar eklemeye yönelik küresel girişime uygunluk.
• ABD’de FSMA (Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası): İzlenebilirlik ve gıda güvenliği önlemlerinin arttırılması.
• AB’de Dijital Ürün Pasaportu (DPP): Ürün bilgileri için dijital kayıtları kolaylaştırmak, şeffaflığı ve sürdürülebilirliği artırmak.
• Geri dönüşüm düzenlemeleri: Geri dönüşüm ve atık yönetimi gereksinimlerinin karşılanması.
• Döngüsel ekonomi: Ürün ve malzemeleri takip ederek döngüsel ekonomiye geçişi desteklemek.
• Tüketici katılımı: Tüketicilere ek bilgi ve etkileşimli deneyimler sağlamak.
• Sahteciliğe karşı koruma: Ürün orijinalliğini doğrulayarak sahteciliği önleme.
• Ürün izlenebilirliği: Geri çağırmaları desteklemek ve tüketici/hasta güvenliğini artırmak için dağıtım zinciri boyunca ürünlerin doğru bir şekilde izlenmesini sağlamak.
• Depozito iade sistemi/şeması: Ambalajların iadesi ve geri dönüştürülmesi için sistemlerin uygulanması.
• Etiketsiz PET şişeler: Kore’de kademeli olarak yürürlüğe giren düzenlemeler gibi, bazı ülkeler artık etiketsiz PET şişelerin kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Bu uygulama, geri dönüşüm süreçlerini kolaylaştırarak çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefler.
• Kore Gıda QR Uyumluluğu: Kore’nin gıda ürünlerinin tek ürün düzeyindeki bilgilere bağlı bir QR koduna sahip olması gereksinimini karşılama.
• Rus Chestny Znak Düzenlemeleri: Çeşitli ürünler için Rusya’nın ulusal takip ve izleme sistemine bağlı kalmak.
Evet, Videojet ürünleri GS1 DataMatrix dahil olmak üzere 2D kodları ve GS1 Digital Link ile QR kodlarını yazdırabilir. Uygulama ihtiyaçları farklılık gösterdiğinden, Videojet ihtiyaçlarınız için en iyi Videojet yazıcıyı veya lazeri seçerken değerlendirme için ücretsiz numuneler üretebilir.
Evet, Videojet ABD, Almanya ve İsviçre’de bir GS1 Çözüm Ortağıdır ve GS1’deki çeşitli gruplarda aktif olarak yer almaktadır.
En son haberlerle ilgili gerçek zamanlı güncellemelerle bir adım önde olun:
Orta Seviye Sorular:
Evet, Videojet çözümleri bu tür kodları işaretleyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Örnekleme, belirli ürünleriniz ve alt tabakalarınız üzerinde bu kodları üretmek için hangi çözümün gerekli olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır.
Videojet çözümleri çoğu ERP çözümüyle entegre edilebilir. Uyumluluğu belirlemek için bir Videojet uzmanı sizinle birlikte çalışacaktır.
9560 PL Videojet palet etiketleyici; Zebra ve Sato emülasyonunu destekler. Ayrıca Bartender, Nice Label, Teklynx ve Loftware gibi yaygın yazılımlara ve Dynamics 365, SAP, Infor ve Oracle gibi veritabanı sistemlerine bağlanır.
Ek yazılım gereklidir.
Evet, ITF 14 gibi diğer ANSI standart barkodlarla birlikte.
Teknolojiye ve kod türüne bağlıdır. Bunu öğrenmenin en iyi yolu Videojet numune laboratuvarı ile çalışmaktır.
Çoğu durumda, evet. Ancak, işletmelerin GS1’i çok çeşitli şekillerde uyguladığını tespit ettik. Her uygulamanın benzersiz olduğu göz önüne alındığında, lütfen ihtiyaçlarınız için en iyi Videojet ürününü bulmanıza yardımcı olabilecek bir Videojet uzmanıyla çalışın.
Kişiselleştirilmiş seri kodları uygulayan çözümlere ek olarak, Videojet, uygulamanızın gerektirmesi halinde toplu üst-alt seri numaralarını vermeyi desteklemek için çeşitli ürünler sunar.